Träning i livet

Ladda ner motorikplanschen!

KUL ATT DU VILL VARA MED!

Ett par gånger i månaden kommer vi att skicka ut ett mail till dig med information och övningar om hur du kan starta med mer korta stunder av rörelseglädje och motorik. 

Denna veckan fokuserar vi på motorik. Nu kan du ladda ner motorikplanschen och lära dig mer om motorikens grunder. 

Vill du ta del av förra veckans rörelsespel finner du en länk längst ner på sidan. 

God motorik skapar stora möjligheter för livet!

När barnen har befäst sina grundrörelser är det lättare att leka, delta i olika aktiviteter, vara med i gemenskap. När man kan kontrollera sin kropp blir man mer nyfiken på utmaningar och har lättare för att intresserar sig för aktivitet och ibland även för föreningslivet. En god motorik gör också att det är lättare att koncentrera sig, perceptionen blir bättre, minnet blir skarpare och lärandet enklare. En god motorik kan göra att man vågar mer och många gånger skapar bättre självkänsla och självförtroende. 

Våra föreläsningar inleder vi med att bygga tornet på bilden. När vi byggt klart det drar vi nedersta klossen – motorik och tornet faller. Om barnet inte befäst sina motoriska grunder är det lätt att tappa andra viktiga funktioner som skapar trygghet, gemenskap, glädje, säkerhet och välmående.

Hjälper vi barnen att befästa sina grunder har vi gett dem ytterligare en nyckel till livet! 

Barnets motoriska grunder sätts tidigt. De flesta innan barnet fyller ett år. Det är dock aldrig försent att starta med att träna motorik. Hjärnan är nämligen mottaglig för motorisk träning hela livet! Det är viktigt att träna grunderna varje dag, kanske inte alla på en gång utan lite i taget. Små dagliga stunder av träning gör nämligen att hjärnan uppfattar rörelsen, befäster den och gör den automatiserad.

Om vi nu vill få barnen intresserade av rörelse, bli mer fysisk aktiva behöver vi först hjälpa barnen att befästa grunderna. 

Låt oss starta tillsammans idag!

Vilka rörelser ingår i grovmotoriken?

Ladda ner planschen. Printa den och sätta upp på väggen eller använd den som en minnesbank. I rutorna kan ni anteckna olika övningar som ni använder eller kryssa rutan när barnet klarar rörelsen. 

Lär känna Klicken med vänner!

Figurerna som ni ser på planschen heter Klicken med vänner och är tre färgklickar som måste röra sig för att inte stelna. Det finns många produkter i deras serie där alla har samma fokus, att med hjälp av sagor och berättelser skapa en mer rörelserik vardag. 

Se mer här.

Veckans erbjudande!

Ladda ner förra veckans utskick.

SPELREGLER
Ni behöver: En tärning och sex st markörer, mynt eller mindre saker.

Innan ni startar ska ni välja hur många upprepningar som ska göras av rörelserna om ni använder Klickens material. 
Placera en markör på varje gubbe/figur. Deltagaren/lagen turas om att slå tärningen. Deltagaren/laget utför rörelsen som tillhör siffran och flyttar markören ett steg till höger på de färgade rutorna. Det lag som flyttar markören till sista rutan har vunnit ett poäng. Som mest kan man vinna sex poäng – ett poäng per markör. 

Vet du inte hur rörelserna ska utföras, scrolla längst ner på sidan.