Träning i livet

WORKSHOP

Välkommen!

Motivation är en motor i allt lärande. Forskning visar att en alldeles speciell sorts motivation är avgörande för att nå resultat i skolan och vi skulle våga tro att det är detsamma inom rörelse. Vi pratar om grit, eller det vi i dagligt tal kallar jävlar anamma. Det är motivationen som gör att man kämpar vidare fast det tar emot och motivation slår ibland både IQ och talang när det gäller att nå resultat. 

Agneta Gulz professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet, som forskar om motivation och lärande menar att motivation och lärande har med emotionella drivkrafter att göra. Det finns många olika känslor som kan väcka motivationen som exempelvis nyfikenheten och frustrationen, men också känslan av sammanhang och meningsfullhet.

Men motivation skapas även av negativa känslor som att inte vilja ha ett straff. Hon menar att man kan känna obehag för att om jag inte lär mig detta då kommer det att gå uselt på provet och jag kommer inte in på den utbildning jag vill läsa. Även det är ju en emotion som blir en drivkraft.

Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet lägger fokus på  om yttre och inre motivation. Yttre motivation handlar om konkret belöning som pengar och inre motivation innebär att drivas av ett eget intresse i det man gör trots att det saknas konkret belöning. Torkel Klingberg har länge intresserat sig för barns drivkrafter och 2016 kom boken Hjärna, gener och jävlar anamma där han skriver om begreppet grit. Grit är en tredje sorts motivation menar Torkel Klingberg.

Vad motiverar dig? - Vad motiverar dina elever?

Har du hört talas om svettlön?

Ett företag frågade sinamedarbetarna hur företaget kunde uppmuntra mer rörelse och träning. När förslaget ”svettlön” infördes började alla rör på sig mer. Nu kan träning ge en bonus på upp till 6 000 kronor om året. 

Reglerna för att få ut ”svettlönen” är enkla. För ett träningspass på 30 minuter med en pulshöjande aktivitet betalar företaget 50 kronor. ”Svettlönen” kommer varje månad som ett tillägg på lönen. Under ett år kan var och en få ut maximalt 6 000 kronor, vilket innebär ungefär 2,5 pass i veckan. Genomsnittet på ”svettlönen” är 4 000 kronor om året. Skulle svettlön motivera dig?

Självklart kan ni inte gå på skolgårdenmed pengar i fickan och dela ut dem så fort någon rört sig på rasten, men ni kan ge annat. Nedan ger vi en rad förslag som kan locka till mer rörelse. Skulle något av dem passa er?

Paket

Slå in ett paket. Låt barnen eller eleverna gissa vad det är i paket, ställa frågor om paketet. När ni har rört er under några veckor är det dags att öppna paket. Det behöver inte vara något speciellt i paketet men det väcker stämning och ökar motivationen. 

Popcornvarvet - Jorden runt

Barnen eller eleven ska samla popcorn i en gemensam burk. Bestäm en runda på skolgården som kallas ”Popcornvarvet”. Välj gärna skolans yttre gräns så att varvet blir relativt långt. När ett barn eller en elev går eller springer ett varv får den lov att stoppa en popcornkärna i glasburken. När markeringen på glasburken är nådd, poppas popcornen och klassen firar den gemensamma insatsen med en popcornfest. Poppa popcornen och läs en bok eller se på en film tillsammans.

Hjärnan

Hjärnan består av 100 miljarder nervceller som är sammankopplade. Visa kopplingarna genom att sätta knappnålar i hjärnan som är gjord av lera och små gummiband mellan nålarna. Nålarna symboliserar nervcellerna och gummibanden kopplingarna mellan nervcellerna. Berätta för eleverna att vi skapar fler kopplingar när vi lär oss saker och när vi rör på oss. Hjärnan förändras hela livet. Hur många gummiband sätter ni i er hjärna på en vecka?

 

 

Kryssa en stjärna

Varje gång ni har varit fysisk aktiva ska ni kryssa en stjärna. Välj mellan månadsutmaningen där man kryssar för varje dag man varit aktiv. De gula stjärnorna betyder att man får göra eller ta del av en överraskning. Eller välj den stora stjärnan med 150 stjärnor och kryssa en stjärna varje gång du eller någon i din grupp varit aktiv.  

Önskar ni material för mer rörelse i skolan? Lilla paketet erbjuder många olika möjligheter till er fysisk aktivitet både inomhus och utomhus, enskilt eller i grupp. Brain breaks, rörelseprogram, rörelsekort och spel. Läs mer och beställ.

Gårdsskyltar för ökad rörelse utomhus. Tillhörande material för fler olika varianter. Skyltarna kan stå ute året om och har en hållbarhet på minst tre år. Läs och beställ.

Move är spelet för dig som gillar rörelse. Kan användas både inomhus och utomhus och är en perfekt Brain breaks när man delar den som stora gruppen till fyra mindre grupper. Läs mer.