Träning i livet

Motorikbana - Ligga på magen

VÄLKOMMEN TILL POÄNGJAKTEN

Välj en poängnivå eller börja från poäng ett och fortsätt så högt du kan.

Naturduellen – Placera föremål från naturen i rad på marken. Ligg ner på marken och håller händerna i luften precis som Klicken gör på skylten. Utse ytterligare en kompis till en ledare som ska säga namnen på de olika naturföremålen. Säger ledaren löv ska du slå på lövet. Säger ledaren sten slår du på stenen. Vill du kan du tävla mot en  kompis som lägger sig ner  mitt emot dig och spelar. Den av er som slår först på saken har vunnit. 

Tre i rad – Utmana en kompis. Ligg ner på varsin sida om spelet. Turas om att lägga era föremål i rutorna i spelet. Målet är att få sina föremål så att alla tre hamnar i rad, antingen på bredden, på höjden eller på diagonalen. När alla sex föremål är utlagda flyttar ni istället era föremål på spelplanen tills dess att någon av er fått tre i rad. 

GRUPPÖVNING - PARÖVNING!

Leta upp något i naturen som rullar. Är ni två personer lägger ni er ner på magen mitt emot varandra. Är ni en grupp lägger ni er ner på mage i en ring. Under hela övningen håller ni armarna och händerna i luften. Rulla föremålet mellan er. Hur många gånger orkar ni rulla föremålet innan ni lägger ner händerna mot marken. 

TA MED EN ÖVNING HEM!

Material: Boll. 

Parövning: Ligg ner på mage mitt emot varandra. Håll händerna i luften och skjut bollen mellan varandra med endast huvudet. Har ni ingen boll använd en ballong och blås mellan er. Övningarna kan också göras som gruppövning. Ligg i en ring och utför övningarna på samma sätt. 

LÄR DIG MER OM LIGGA PÅ MAGEN!

Ju tidigare barnet vänjer sig vid att tillbringa tid på mage desto naturligare blir det. Lämpligt är att vänja barnet vid att ligga på mage redan från början det vill säga när det är nyfött, en liten stund varje gång då barnet är vaket under dagen. Det blir då en naturlig del i barnets tillvaro. När barn ligger på mage lär de sig att snurra runt, rulla, åla och krypa mm. 

Det finns flera fördelar med att låta små barn tillbringa tid på mage. Att ligga på mage stimulerar spädbarnets motoriska utveckling, huvudkontroll samt styrka i överkroppen. Om äldre barn är svaga i bålen eller har svårigheter med att lyfta huvudet från underlaget när de ligger på magen kan träning hjälpa.

Rörelsen hjälper barnet att separera över- och underkropp. 

Testa

Kan ditt barn ligga ner på magen och hålla händerna i luften i 10 sekunder? Tänk på att hålla fötterna mot marken/golvet. 

Barnets utveckling

När barnet är mellan 1-5 månader kan den oftast ligga på mage och lyfta på huvudet. 

Intressant fakta

Övningen är bra för barn som har svårt för att simma eller som bara kan simma under vattnet. När barnet lyfter upp huvudet sjunker nämligen benen. Daglig träning kan hjälpa.